Welkom!

Allereerst welkom op mijn individuele blog! Momenteel studeer ik Communicatie. Deze blog is volledig toegewijd aan de module Trendwatcher, de Conceptontwikkelaar en de Conceptlanceerder. Samenvatting van het vak:
Waar komen behoeftes vandaan? Hoe kan je hier een passend product of dienst op ontwikkelen en hoe lanceer je dit?

U kunt gemakkelijk navigeren tussen de verschillende gemaakte opdrachten die u kunt vinden onder het kopje "Blogarchief".

maandag 20 juni 2011

Conceptlancering: Eigen Visie

















DE CONCEPTLANCERING:

De conceptlancering is ook een ingewikkeld onderdeel. Het concept moet nu op de markt gebracht worden met een passende strategie. Je moet inzicht kunnen hebben in het hele marketing- en communicatieverhaal. Het is lastig om voorspellingen te doen, wanneer het neerkomt op het positioneren van je product of dienst. 

Met een lanceringsplan komen we al dichter bij het "herkanbare gebied". De trendfase was naar mijn mening heel erg theorievormend. De conceptontwikkeling komt al meer in mijn werkgebied. Een communicatieplan maken helpt mij om goed na te denken over de omgeving waarin je product gaat verkeren. Dit onderdeel was dus voor mij een stuk gemakkelijker.


HET PROJECT:

Ik ging dit project beginnen met een slechte motivatie, omdat ik het allemaal niet zo goed begreep. Ontwetendheid was denk ik de boosdoener. Bij nader inzien kreeg ik toch steeds meer plezier in het uitwerken van de trends en concepten.

Het leukste onderdeel vond ik de conceptontwikkeling. Daar mochten we als groep creatief aan het werk gaan. De conceptlancering had ook heel leuk geweest, wanneer we iets meer tijd hadden kunnen benutten.

Wel heb ik bepaalde dingen echt opgepakt en toegevoegd aan mijn denkwijze. Met name de trendpiramide.

Conceptlancering: Slechte lancering - Lays Heinz Chips

























WAAROM EEN SLECHTE LANCERING?

Deze chips is ineens zomaar van de markt verdwenen. Op internet is veel te vinden over hele groepen mensen die de chips terug willen. Echter was de chips er maar heel kort. Naar mijn mening is de chips niet goed onder de media gekomen en slecht gepromoot. Wanneer er 2 merken samengaan, dan mag er wel meer aandacht besteedt worden aan de lancering ervan. In het buiteland bestaat de chips nog wel, maar alleen Nederland kent deze chips niet meer. Helaas voor de fans...

...waaronder ikzelf.


Hieronder ziet u een reclame, die naar mijn mening nooit op de tv is geweest in NL:



Conceptlancering: Goede lancering - iPhone 4G





















Wederom weer een artikel over Apple. 

Apple heeft na de komst van de eerste iphones veel positieve maar ook negatieve kritiek ontvangen. De iphone zou namelijk niet werken naar behoren. Ontvangst bleek nogal slecht te zijn. Zie hier een artikel:


HONDERDEN KLACHTEN IPHONE 3G
 

Geschreven op dinsdag 9 september 2008 12:01:30, door Robert Hagen
 
Radar, het tv-programma van de Tros waarin consumenten kunnen klagen over producten en diensten, zegt dit jaar zo'n 500 klachten te hebben ontvangen over de iPhone 3G van Apple. Vooral het bereik van het populaire telefoontje zou te wensen over laten. Daarnaast kan de telefoon lang niet altijd contact maken met het 3G-netwerk.

De oorzaak van alle problemen zit waarschijnlijk in het toestel zelf, zo stelt Radar. "Het kan in de software of hardware van de iPhone zelf zitten, maar Apple geeft hier geen helderheid over. Wel lanceert de fabrikant af en toe een update voor de software, maar volgens deskundigen verhelpen deze programma’s de problemen niet."

Radar liet in een filmpje mensen zien die zowel een iPhone als een andere 3G-telefoon hebben in combinatie met een T-Mobile-abonnement. Zij kunnen met hun andere telefoon wel het netwerk op, maar met de iPhone niet.

Radar wijst iPhone-bezitters erop dat T-Mobile verantwoordelijk is voor het oplossen van de problemen. Het programma roept dan ook op problemen te melden bij T-Mobile via e-mailadres iphone-actie@t-mobile.nl. T-Mobile heeft beloofd binnen 48 uur te reageren. Volgens Radar is het raadzaam goed te onderhandelen met T-Mobile. Meer hierover is te lezen op de site van Radar.

// einde artikel



WAAROM WAS DE 4G EEN GOEDE LANCERING? 
 
Omdat de iPhone een minder goed imago kreeg moesten ze nu de iPhone 4G goed presenteren aan de consument. En dat deden ze. De Apple 4G heeft zoveel media bereikt dat nu bijna 40% een iPhone heeft of wilt. Door de telefoon door zijn unieke capaciteiten en zijn juist prijsverhouding, kwam de telefoon bij iedere telefoondealer op de eerste pagina. Daarnaast werd de Apple heel goed gepresenteerd bij verschillende media. Tijdschriften, televisie, free-publicity en ga zo maar door. De Apple werd heel goed op de markt gebracht. Ook hebben ze goed nagedacht over de doelgroep. De telefoon is de zakelijke telefoon van het jaar en bijna iedere zakenman heeft er één, omdat je er gewoon letterlijk bijna alles mee kan.


BRONNEN:

http://www.gadgetzone.nl/nieuws.php?id=5422&quotereact=34584
http://www.iphoneclub.nl/8112/oplossingen-voor-veelvoorkomende-klachten-met-iphone-3g/

Conceptlancering: Goede Lancering - Sloggi

 OVER SLOGGI

Sloggi is een fabrikant van ondergoed, onderdeel van het moederbedrijf Triumph International. Het merk is 1979 begonnen als fabrikant van damesondergoed. In eerste instantie produceerde zij alleen slips.

In 1986 is Sloggi begonnen met de productie van mannenondergoed. Ook voor mannen produceerden zij enkel slips. Deze sloegen enorm aan. Ze verdrongen de populariteit van de loszittende boxershort. Tot op heden is de slip het meest gedragen ondergoed door mannen. Ruim 50% van de mannen draagt deze dagelijks. Doordat de slip strakker zit dan een boxershort en ook korter is is deze zowel geliefd bij sporters als bij dragers van spijkerbroeken.

Sloggi is later ook een strakke variant op de boxershort gaan produceren en werd de vrouwen collectie uitgebreid met BH's. Het ondergoed is altijd gemaakt van katoen met een klein beetje elasthan.

Sloggi haar producten aantrekkelijker te maken onder de jeugd. Zo introduceerden ze strings in hun assortiment en werden de mannenslips beschikbaar in diverse kleuren.
Sinds 1979 heeft Sloggi meer dan een miljard slips verkocht in meer dan dertig landen.



WAAROM HEEFT SLOGGI EEN GOEDE LANCERING?

Voor een doodnormaal product heeft sloggi goed nagedacht over de media. Hoe krijgen zij media-aandacht en hoe komen zij effectief over bij de doelgroep? Hoe kunnen wij Sloggi populari maken bij de jongeren? Sloggi heeft verschillende media gebruikt om onder de aandacht te komen bij deze doelgroep. U heeft vast wel eens zo'n bilboard gezien van Sloggi. Daarmee is sloggi echt pas populair mee geworden. "Seks sailes", zeggen ze altijd.

Hieronder een billboard:


















BRONNEN:

http://sloggi.com
http://wikipedia.nl/

Conceptlancering: Theorie

 





















WAT IS EEN CONCEPTLANCERING?

Een conceptlancering is de manier waarop je een product of dienst op de markt gaat positioneren  en de manier waarop je de potentiële afnemers laat weten van je product of dienst. Het gaat hier om Marketing(communicatie) en Promotie.



WAT IS EEN LANCERINGSPLAN?

Het plan bevat een concreet stappenplan, hoe je de conceptlancering moet uitvoeren. Het plan om je product of dienst succesvol op de markt te introduceren. Je kunt het vergelijken met een communicatieplan, waarbij je rekening moet houden met de interne en externe omgeving. Dit kan doormiddel van een SWOT-analyse (Strenghts, Weakenesses, Opportunities & Threats) Daarnaast komt er dus een stuk marketing bij kijken, want je moet een gepaste doelstelling en strategie formulieren die aansluit bij de doelgroep. Een doelstelling kun je formuleren aan de hand van de SMART-methode (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch & Tijdsgebonden). De strategie kun je formuleren aan de hand van de methode van Betteke van Ruler.



WELKE SPRAAKMAKENDE LANCERINGEN KEN JE?
  • Sloggi
  • Apple iPhone 4G. 


BRONNEN:

http://www.wijzeradvies.nl/P1inh3.htm
http://www.communicatieplan.info/wp-content/uploads/2008/04/communicatieplan_verbetertraject.pdf

Conceptontwikkeling: Eigen Visie



















Ik ben iemand die graag nadenkt over een product. Nu ik een keer ging nadenken over een product die voort moest komen uit de trendanalyse ging ik anders nadenken. Dit beviel mij wel. Het is een keer een andere ervaring geweest en nu zag ik het nu meer in van een goede trendanalyse. Wellicht zal ik vaker te maken krijgen met trends waar een concept uit moet komen. Het is een nieuwe manier om in te spelen op de markt, althans voor mij. 

Naar mijn mening ben ik veel te weten gekomen over een conceptontwikkeling op het gebied van trends. Dit gedeelte vond ik echter wel leuker als het eerste gedeelte, want nu ga je pas echt nadenken over het eindproduct, datgene wat in de microtrend past.

Conceptontwikkeling: Slecht Concept - Vrouwenurinoir













Het vrouwenurinoir lijkt sterk op de urinoirs voor mannen. Vrouwen dienen het rechtopstaand te gebruiken. Vrouwenurinoirs werden vooral ontworpen toen uit enquêtes bleek dat 90% van de vrouwen contact vermijdt met de toiletbril in openbare gelegenheden, en het dus al 'zwevend' gebruikt. Eén van de eerste commerciële vrouwenurinoirs is de "She-inal" en wordt geproduceerd door de firma Urinette (Pensacola, Florida, USA). De She-inal wordt door middel van een darmsysteem op een reeds bestaande sanitaire installatie aangesloten. De 'trechter' waar de dames moeten in plassen, is voorzien van een biologisch afbreekbaar papiertje, zodat rechtstreeks contact met de She-inal wordt vermeden. Het vrouwenurinoir werd in 1993 uitgetest. Ongeveer de helft van de vrouwen prefereerde het ouderwetse toilet, de rest was overtuigd van de voordelen van de She-inal: er zijn geen lange rijen wachtenden meer, het is makkelijk te gebruiken en omdat het slechts één derde van de normale waterhoeveelheid gebruikt, is het milieuvriendelijk.



WAAROM IS DIT CONCEPT SLECHT?
De reden dat dit niet doorgevoerd wordt bij meerdere toiletten, komt doordat het concept niet geaccepteerd wordt door de vrouw. De vrouw heeft zo minder privacy en vrouwen houden het liever bij de normale norm. Het wordt nogal gezien als een ordinaire plasmanier. 


BRONNEN:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Femaleurinal.jpg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenurinoir#Vrouwenurinoir

Conceptontwikkeling: Concept van Nu - Externe harde schijven

Met de komst van de verschillende media is het internet een stuk omvangrijker geworden. Mensen kunnen nu films, muziek en foto's onbeperkt downloaden. Dat betekent dat er dus meer vraag is naar meer geheugen op computers. Niet iedereen is in staat om een nieuwe computer te kopen. Tevens is er een jaar verder opnieuw vraag naar meer geheugen, want de ontwikkelingen in de media blijven maar doorgaan. Dit zie alleen al bij USB-Sticks. Zij begonnen namelijk bij 16mb, toen 32MB en nu zitten we al met usb sticks van 64 GB. Dat is zoveel keer meer. 






















De behoefte, de maxitrend, is voorzien door de externe harde schijven, de microtrend. Dit is de oplossing. Deze kunnen nu al 3 TB aan. Dat is ong. 3000 GB en dat is weer 3000.000 MB. De ontwikkelingen staan niet stil. De megatrend is dus de technologisering en de opkomst van de media. 


WAAROM IS DIT CONCEPT BELANGRIJK?

Als mensen de media niet meer kunnen onderhouden, neemt de vraag naar de ontwikkelingen in de media ook af. Dit betekend dat het stil komt te staan. De behoefte naar meer opslag is dus noodzakelijk, willen we in dit informatietijdperk meer ontwikkeling geven.

Conceptontwikkeling: Concept van Nu - De Wii




















Wat ik een goed concept van nu is de Wii. De wii is de eerste gameconsole die naast de hobby gamen ook inspeelt op de dagelijkse benodigde beweging. Het concept onderscheidt zich hierdoor van de concurrentie. Echter was de concurrentie ook snel met het lanceren van een tegenhanger. Zo heb je nu de XBOX Kinect en de Playstation Move. Echter heeft de Wii het meeste patent op de "bewegingsgaming", om het maar even zo te noemen. 

Gamen is altijd al een microtrend geweest. Vooral onder de jongeren was gamen heel populair. Ouders zagen echter dat het gamen niet goed voor het kind is. Ze missen hun dagelijkste beweging en daarme groeit een kind verkeerd op met meer kans op obesitas. Nintendo Wii heeft dus de eerste oplossing bedacht.



Zie hier het onderteunende artikel:

 Onderzoek: van gamen word je dik

2 jul. 2004 16:00 / Gewijzigd 2 jul. 2004 16:00 / Door: CosmicFire / 52 reacties / Bron: PR newswire
 
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen zwaarlijvigheid bij kinderen en het spelen van spelletjes. Volgens een van de onderzoekers moet het spelen van games door kinderen dan ook aan banden worden gelegd, om zo te voorkomen dat er straks te dikke koters rondlopen. Niet alleen het gamen, maar ook teveel televisie kijken, te weinig bewegen en ongezond eten kan tot zwaarlijvigheid leiden, aldus de onderzoekers in dit artikel.Obesity was independently associated with the time spent playing games and the time spent watching television and was inversely associated with physical activity. The association of obesity with television use and lack of physical activity confirms results from other populations and points to potential strategies for obesity prevention. 
 
 
 
WAAROM IS DIT CONCEPT BELANGRIJK?
 
Juist nu gamen zo populair is, kunnen kinderen naast hun hobby ook nog bewegen. Zo is de kans op obesitas veel minder. Onderzoek moet nog blijken hoeveel de kans op obesitas is verminderd.



BRONNEN:
 
http://www.gamer.nl/nieuws/24627

Conceptontwikkeling: Concept van Vroeger - De Magnetron



















Tegenwoordig hebben mensen weinig tijd. Tijd voor het koken is er haast niet meer. Hiervoor zijn er dus magnetronmaaltijden bedacht. Het belangrijke concept "de magnetron" is nu niet meer weg te denken uit het dagelijkse gebruik. Niet alleen wordt de magnetron dus gebruikt voor kant en klare maaltijden, maar ook om even snel wat op te warmen. Het is dus een groots concept van vroeger.



WAAROM IS DEZE BELANGRIJK?

De maxitrend verteld dus de behoefte naar een snelle maar niet ongezonde maaltijd die voorgevloeid is uit de megatrend. De microtrend is dus de magnetron, dat product wat uit een behoefte is ontstaan. 


DE NAAM


In Nederland wordt het apparaat magnetron genoemd en in Vlaanderen meestal microgolfoven of kortweg microgolf. Daarmee is Nederland waarschijnlijk het enige land waar de oven genoemd is naar de interne component die de microgolfstraling opwekt, het magnetron. In Vlaanderen en in de rest van de wereld is de naam gebaseerd op de werking van de oven met microgolven. 


GESCHIEDENIS


De mogelijkheid om met behulp van microgolven voedsel te verwarmen werd gedurende de jaren 40 ontdekt door Percy Spencer, die bij Raytheon werkte en magnetrons bouwde voor radars. Spencer had al vele uitvindingen gedaan en had 120 octrooien op zijn naam staan. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten, was gesmolten. Hij begreep onmiddellijk wat er gebeurde.

Het eerste voedsel dat vervolgens met behulp van microgolven bereid werd, was popcorn. Het tweede was een ei, dat echter in het gezicht van een van de proefnemers explodeerde.


In 1945 vroeg Raytheon patent aan op het koken met microgolven en in 1947 bouwde het bedrijf de eerste commerciële magnetronoven, de Radarange. Het apparaat was bijna 1,8 meter hoog en woog 340 kilogram. Met waterkoeling kon het 3000 watt leveren, ongeveer drie keer zoveel als de tegenwoordige magnetrons leveren. 


DE WERKING


Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz, door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling, zodat deze omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.


Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.


De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm, kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.


BRONNEN:
 
nl.wikipedia.org/wiki/Magnetron_(oven)
www.refdag.nl/oud/weet/010515weet03.html 

Conceptontwikkeling: Concept van Vroeger - Walkman / Discman

De walkman was een groots concept van vroeger. Vroeger was iedereen wel in het bezit van een walkman. Het was dus een concept dat zich onderscheidde van alle andere concepten. Dit was één van de eerste draagbare muziekspelers, op de radio na. Deze was compact, en was een persoonlijk object geworden. Een compleet nieuw concept. Je moet er maar op komen...
























GESCHIEDENIS VAN DE WALKMAN:

In 1979 werd de Walkman geïntroduceerd door de Japanse fabrikant van consumentenelektronica Sony. De Walkman is bedacht door Masaru Ibuka, samen met Morita-san, oprichter van Sony. Het staat voor een op batterijen werkend apparaat dat compact cassettes afspeelt via een hoofdtelefoon en meegenomen kan worden tijdens het wandelen of fietsen. De eerste versie werd gelanceerd op 1 juli 1979.

De Duitser Andreas Pavel had twee jaar daarvoor, in 1977, een dergelijk apparaat al uitgevonden en zijn idee in verschillende landen gepatenteerd. Dat leidde tot een juridische strijd die na 20 jaar werd bijgelegd. Pavel ontving ettelijke miljoenen van Sony.

Deze uitvinding, door Sony op de markt gebracht, werd in korte tijd razend populair bij de jongeren. Andere fabrikanten haastten zich om dergelijke apparaten uit te brengen, die in de volksmond allemaal walkman heetten maar officieel worden aangeduid als 'portable cassettespeler'.

De tape van een audiocassette heeft een levensduur van zo'n 15 tot 50 jaar. Van de huidige opneembare cd moet nog bezien worden wat de houdbaarheid is.

In 2010 maakte Sony bekend te stoppen met de productie van de Walkman met audiocassette. In ongeveer 31 jaar heeft Sony ruim 200 miljoen Walkmans met die audiocassettes konden draaien verkocht.



ERFENIS VAN HET CONCEPT:

Sony bleef marktleider op het gebied van de walkman en produceerde half jaren tachtig apparaten die amper groter waren dan de behuizing van een compact cassette. In 1984 brachten de Japanners een portable cd-speler op de markt onder de naam "Discman", die in 2000 zou worden omgedoopt tot "cd Walkman". In 1992 introduceerde Sony de minidisc, waarmee digitaal geluid afgespeeld én opgenomen kon worden. Dit draagbare apparaat verving langzaamaan de walkman en was anno 2003 nog steeds in de winkels te vinden naast de discmans. Philips kwam in 1999 als eerste de markt op met een draagbare mp3-/cd-romspeler, de Expanium. De concurrentie wordt steeds groter op het gebied van draagbare geluidsdragers, de consument had anno 2004 de keuze uit:

  1. de klassieke Walkman (geluidsdrager: cassette)
  2. cd-walkman (geluidsdrager: compact disc)
  3. DAT-walkman (geluidsdrager: DAT-cassettes)
  4. minidisc-walkman (geluidsdrager: minidisc)
  5. walkman met computerbestanden voor muziek, zoals MP3, Ogg Vorbis en WMA met een van de volgende gegevensdragers:
  6. cd-rom
  7. flashgeheugen (soms kleiner dan een aansteker, en soms geïntegreerd in mobiele telefoons)
  8. harde schijf

Waarom is dit concept belangrijk geweest?
Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet meer zonder dit concept. Je zit bijvoorbeeld even in de trein en je zet even via je telefoon één van je favourite muzieknummers op. Dat idee is dus afkomstig geweest van de walkmen. Het hele proces naar de digitale muziek op het alles-in-één-apparaat is dus een erfenis van de walkman.



BRONNEN:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Walkman
http://tweakers.net/nieuws/70394/sony-stopt-productie-walkman-met-cassettebandjes.html


Conceptontwikkeling: Conceptontwikkelaar - Jon de Mol

Introductiefilmpje:



Echt origineel is deze keuze niet, want met googlen moest ik tal met blogwebsites van trends overslaan. Echter hebben al deze studenten wel een duidelijke mening waarbij ik mij moet aansluiten. Jon de Mol is een echte succesvolle conceptontwikkelaar en daarom is mijn keuze ook toch gegaan naar deze man.



BIOGRAFIE:

Johannes Hendrikus Hubert (John) de Mol (Den Haag, 24 april 1955) is een Nederlands mediamagnaat, zoon van voormalig zanger John de Mol sr. en broer van Linda de Mol.
Na geslaagd te zijn voor het toelatingsexamen voor het vwo bij het R.K. Lyceum te Hilversum, ging hij toch in de tweede klas naar de havo. Met veel moeite doorliep hij deze havo, en daarna wilde hij graag profvoetballer worden. Hij kon redelijk voetballen, maar had snel door dat hij geen professional zou worden. Zijn vader was directeur van Radio Noordzee en daar mocht hij in de vakanties de plaatjes opruimen. Later werd hij er dj. Omdat het er niet naar uit zag dat hij profvoetballer kon worden besloot hij op 23-jarige leeftijd freelance televisieproducent te worden. Na enkele jaren begint het succes met de Showbizzquiz, en maakt zijn bedrijf haar eerste echte grote hit in de vorm van Medisch Centrum West. Inmiddels is hij miljardair met een geschat vermogen van ongeveer 2 miljard euro.
Op 24 juli 1976 trouwt De Mol met de tien jaar oudere Nederlandse zangeres Willeke Alberti. Op 12 januari 1979 wordt hun zoon Johnny geboren. Het huwelijk houdt alleen niet lang stand en in 1980 gaan John en Willeke uit elkaar.

Naast zijn huwelijk met Alberti is De Mol bekend van het maken en produceren van televisieprogramma's en verwierf hierdoor een groot vermogen. Na zijn huwelijk met Alberti startte hij in 1979 "John de Mol Producties". De eerste paar jaren waren financieel weinig succesvol, het bedrijf draaide dan ook 7 jaar achter elkaar verlies. Na een bijna-faillissement hielp Willem van Kooten hem door een deelname in het bedrijf van 50% en een lening twee jaar later weer op weg na een hele magere periode zonder successen en inkomsten. Sky Channel bracht hem succes in de vorm van een muziekprogramma. Een paar jaar later kwam de eerste echte kijkcijferhit met de serie Medisch Centrum West. De doorbraak van commerciële TV was de volgende inkomstenbron die zijn pad kruiste en vele commerciële producties volgden. 

Endemol


In 1994 fuseerde De Mol met Joop van den Ende. Endemol was geboren. Het bedrijf wist het al snel te schoppen tot een van de toonaangevende productiebedrijven van Europa. Big Brother betekende voor Endemol uiteindelijk de absolute wereldwijde doorbraak. Hierdoor gingen met name de deuren in Amerika en Groot-Brittannië definitief open. Nog steeds zijn deze twee landen de "moneymakers" van het bedrijf. Niet veel later melden zich al de eerste potentiële kopers voor het bedrijf van John de Mol en Joop van den Ende. Het Spaanse telecombedrijf Telefonica betaalde uiteindelijk 5,5 miljard euro voor het productiebedrijf uit Hilversum en maakte van de oprichters miljardairs. 


Opnieuw eigenaar


Sinds begin 2007 had Telefonica haar aandeel van 75% in Endemol in de verkoop staan. Een combinatie van de investeringsmaatschappijen van John de Mol en Silvio Berlusconi heeft dit belang gekocht voor € 2,63 miljard op 14 mei 2007. Daarnaast gaat het consortium een bod uitbrengen op de overige 25% van de aandelen. Er zal een bod komen van € 24,55 per aandeel. Het bod is vorig jaar gestand gedaan. John de Mol heeft via Cyrte Fund II (samen met andere investeerders) een derde van de aandelen Endemol in handen gekregen. Mediaset (het mediabedrijf van Silvio Berlusconi) alsmede Goldman Sachs bezitten elk ook een derde van Endemol en zijn daarmee partners van De Mol.


In 2000 werd Endemol verkocht voor € 5,5 miljard aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Vlak na deze deal werd een BV onder de naam Talpa Capital, die John al in de jaren 80 had om zijn vermogen in te beleggen, nieuw leven in geblazen. Het merendeel van het verworven kapitaal werd in deze BV geplaatst.


Talpa Media


Tegenwoordig houdt De Mol zich bezig met zijn mediaonderneming Talpa Media (Latijn en Italiaans voor "mol") en wil hij een grote speler worden in het bedenken en produceren van televisieformats. Sinds de verkoop van Endemol is John de Mol via Talpa Media ook op televisiegebied weer actief. Daarom startte hij 12 augustus 2005 een nieuwe televisiezender genaamd "Talpa". Hiervoor kocht hij onder andere in 2004 de voetbalrechten van de Eredivisie van het Nederlands voetbal en het populaire programma Expeditie Robinson. Sinds december 2006 heette het kanaal geen Talpa meer maar 'Tien'. De kijkcijfers bleven echter achter bij de verwachtingen en uiteindelijk verkreeg De Mol via een assetdeal een aandeel van 26,3% in RTL Nederland. In ruil voor het aandeel in RTL Nederland zijn Radio 538 en enkele onderdelen van de televisiezender Tien naar RTL gegaan. In veruit de meeste huiskamers heeft Tien plaats gemaakt voor RTL 8. Op 17 augustus 2007 was de laatste uitzending van Tien.


 


















BRONNEN:
Wikipedia.nl