Ook hier een kort introductiefilmpje.
GEEN TRENDWATCHER, MAAR EEN TRENDFORECASTER...
Zoals het filmpje laat zien, zo beschouwt Li Edelkoort zichzelf. Waar een trendwatcher zich bezighoudt met wat er is, concentreert zij zich eerder op wat er zou kunnen zijn. En volgens haar gaan we een bijzonder interessante periode tegemoet. We zijn schijnbaar moe van de angst. "We gaan een harmonische en bijna animistische periode tegemoet."
Trendwatcher? Iedereen kan tegenwoordig trendwatcher zijn, constateert Lidewij Edelkoort. Journalisten, consumenten: iedereen die een beetje rondsurft op internet kan enkele trends op een rij zetten. Daar is geen kunst meer aan. Gelukkig zit ik wat hoger op de berg en houd ik me meer bezig met forecasting dan met trendwatching. Een trendwatcher richt zich vooral op wat er is trends die in de maatschappij ontluiken en die zich mogelijkerwijs verder zullen ontwikkelen. Edelkoort daarentegen concentreert zich nu al meer dan dertig jaar lang, tegenwoordig vanuit Parijs met haar bedrijf TrendUnion, veel meer op wat er zou kunnen zijn.
Ik ben altijd op zoek naar het onzichtbare, zegt Edelkoort, de eerste die zich in Nederland professioneel met trends ging bezighouden. Ik probeer de ontwikkelingen voor te zijn. Natuurlijk ontkom ik er niet aan ook huidige trends mee te nemen in mijn voorspellingen. Maar ik leun vooral heel sterk op mijn intuïtie. Steeds sterker zelfs. Vroeger dacht ik nog dat ik bij de tijd moest zijn en liep ik disco's af om maar niet achterop te raken. Maar in de punktijd ben ik afgehaakt. En het blijkt dat ik mijn werk steeds beter kan doen, het wordt steeds krachtiger. Vroeger had ik nog wel eens de neiging om mijn presentaties heel breed op te zetten, waardoor ze al snel vrijblijvend werden. Tegenwoordig kies ik één thema en diep ik dat helemaal uit.
Moe van de angst
Een belangrijke thema voor Edelkoort is dat we het afgelopen decennium achter ons laten. Een lamentabele periode, met economische crises, terrorisme, religieuze conflicten en een allesoverheersende angst voor de ander. Ik denk dat we in rustiger vaarwater terechtkomen, dat we besluiten geen angst meer te hebben. We raken moe van de angst. Je ziet dat ook weer aan de reacties op de recente aanslagen in de metro in Moskou, waarbij 35 doden vielen. De aanslagen op New York in 2001 vonden we allemaal vreselijk, Madrid was erg, Londen was pijnlijk, dit wordt gezien als een nieuwsfeit, niet meer en niet minder. Zo'n houding kan de wereld veranderen.
In een presentatie van enige tijd geleden werkte ze dit idee uit, waarbij ze de term "extreem midden" introduceerde. Heel bewust -extreem zelfs- kiezen we voor de middenweg, stelde ze toen: het extreme midden. Grijs is hier bijvoorbeeld een uitdrukking van, een kleur die het midden houdt tussen zwart en wit, een neutrale tint waaruit tegelijkertijd behoefte aan duidelijkheid spreekt.
KORTE BIOGRAFIE
1950: geboren in Wageningen
1971: Modecoordinator bij de Bijenkorf
1985: Oprichting van de trendforecastingbureau Trend Unio in Parijs
1991: Richt in Parijs Studio Edelkoort op (consultancy en product development)
1999-2009: Voorzitter bestuurd Eindhovense design Academy
2003: Time niemt haar een van 25 invloedrijkste modemensen.
2004: Ontvangt de Grand Seigneur Parijs voor haar inspanning op het gebied van mode.
2005: Curator van de expositie North Meets South
2007: Opening van het Designhuis in Eindhoven
2010: Curator van de expositie Post Fossil in het 21_21 Design Sight Museum in Tokio
2010: Nieuwe reeks seminars over ‘well-being’.
VISIE:
Zoals het voorgaande artikel al begint, vindt zij zichzelf geen trendwatcher, maar een trendforecaster. Zij vindt zichzelf een archeoloog van de toekomst. Zoals archeologen een reconstructie maken van het verleden, zal zij een voorspelling maken van de toekomst.
Wij leven richting de toekomst. Lidewij spreekt erover dat we het verleden achter ons laten. Een wereld waarbij wij niet meer angstig zijn. Ik citeer: "Ik denk dat we in rustiger vaarwater terechtkomen".
WERKWIJZE:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten